Shipping within 1-4 working days - Shipping from € 4.95 - Free shipping in the Netherlands on orders above € 150

Beni Ouarain vloerkleed: wat jij nog niet wist!


Het Beni Ouarain vloerkleed is een onmisbaar item geworden in de Scandinavische woonkamer. Dit vloerkleed is tegenwoordig overal verkrijgbaar, hoewel het in de meeste gevallen om een replica gaat. Waarom vinden wij dit kleed zo mooi? Omdat het door haar lichte, ivoorkleurige uitstraling en contrasterende, donkere lijnen perfect past binnen een Scandinavisch, minimalistisch design. Én omdat dit vloerkleed een link heeft naar onze roots. Lees meer over waar dit tapijt vandaan komt en waar jij jouw kleed kunt scoren.

 

De Beni Ouarain is een berberstam (de imazighen) afkomstig uit centraal Marokko, in het Atlas gebergte. De Beni Ouarain leefden vroeger in traditionele tenten met gebrek aan goede ondergronden. Deze tenten waren natuurlijk niet bestand tegen het winterse klimaat hoog in de bergen. En dus weefden de Beni Ouarain vrouwen kwalitatieve, dikke kleden van schapenwol om zich zo te beschermen tegen het vijandige klimaat. We gokken dat ze toen vast niet hadden voorspeld dat honderden jaren later hun kleden als fashion item verkocht zouden worden in de Westerse wereld. Maar dat gebeurde wel.

 

Shop dit Beni Ouarain kleed hier

Tot een paar decennia geleden vond je de kleden enkel terug in de Berberse Atlas in Marokko. De Fransen brachten daar echter verandering in. Toen zij Marokko onderdeel maakten van het Franse protectoraat zijn Franse en Marokkaanse tradities en gebruiken over en weer gegaan. En zo gebeurde het ook dat de Beni Ourain tapijten in de jaren '70 hun entree maakten in, met name de Franse interieurwereld. Het is echter pas sinds de laatste jaren dat dit tapijt zo gewild is in het moderne, Scandinavische interieur.

 

De meeste Beni Ourain kleden die we voorbij zien komen kennen een simpel, geometrisch design: donkere diagonale lijnen die elkaar kruisen. Maar de Beni Ourain vrouwen weefden ook asymmetrische elementen die centraal stonden in hun leven, in amazigh of andere tekens, op hun kleden. Dit konden alledaagse elementen zijn als geboorte, vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Maar ook religieuze overtuigingen werden in donkere kleuren geweven op de ivoorkleurige vloerkleden.
Ben jij inmiddels ook verliefd op dit kleed en wil je een originele versie scoren? Shop onze Beni Ourain kleden!