Shipping within 1-4 working days - Shipping from € 4.95 - Free shipping in the Netherlands on orders above € 150

Een wollen vloerkleed reinigen, hoe doe je dat?


Wij ontvangen regelmatig mails van klanten die een Azilal, Beni Ouarain of Beni Mrirt vloerkleed bij ons hebben aangeschaft of dit overwegen te doen en zich afvragen: "hoe kun je het beste een wollen vloerkleed reinigen?". 

Onze vloerkleden zijn geweven van natuurlijke schapenwol, wat deze vloerkleden een prachtige uitstraling geeft. Ook zul je verrast zijn van het gevoel onder de voeten dat deze zachte tapijten bieden. Totaal anders dan synthetische vloerkleden. Vaak ziet men op tegen het reinigen van wollen vloerkleden, omdat er wordt gedacht dat dit veel werk is. Maar het reinigen van onze vloerkleden is niet ingewikkeld! 

Het is sowieso handig om wekelijks goed aan de slag te gaan met de stofzuiger. Zo voorkom je stofophoping en verwijder je huisstofmijt. Doordat onze vloerkleden handgeweven zijn van natuurlijke wol, zal er in de eerste weken relatief meer "stof" loskomen. Dit wordt met de tijd minder. 

Eens in de zoveel tijd is het goed om jouw vloerkleed grondiger te reinigen. Wij delen onze tips, zodat jij op een natuurlijke wijze je tapijt kunt reinigen:

1. Met natuurazijn

Maak een mengsel van ongeveer 10% natuurazijn en 90% water en gebruik een schone doek of stevige spons die je dept in het mengsel. Zorg ervoor dat het doek of de spons niet te nat is, knijp het zonodig iets uit. Je kunt nu jouw wollen vloerkleed schoon deppen. Zorg ervoor dat je niet wrijft, want zo kun je de vlek verder uitwrijven.  

2. Met baking soda

Een andere natuurlijke wijze om je vloerkleed te reinigen is met baking soda. Dit wondermiddel is vaker de uitkomst en ook in dit geval zul je blij zijn dat je baking soda in je keukenkastje hebt liggen. Zorg er eerst voor dat het vloerkleed schoon is door het stof te zuigen. Strooi vervolgens baking soda over je vloerkleed. Dep het voorzichtig in met een schone doek en laat het minstens een uur (of zelfs een hele nacht) intrekken. Zuig vervolgens weer de baking soda op met een stofzuiger. Et voila! 

3. In de sneeuw 

Op het moment van schrijven is het land bedekt onder een mooie laag sneeuw en is dit dus een klus die je makkelijk zou kunnen uitvoeren in de tuin! Hoe ga je aan de slag? Je legt je vloerkleed met de goede kant -ja echt, met de bovenkant- in de sneeuw en klop zachtjes op het vloerkleed. Laat vervolgens het vloerkleed vervolgens ergens drogen. De sneeuw verwijdert gemakkelijk het vuil en laat jouw tapijt er weer nieuw uit zien!

Dit is ideaal voor Beni Ouarain en Beni Mrirt vloerkleden, omdat deze vloerkleden volledig van natuurlijke schapenwol zijn. Azilal vloerkleden zijn ook geweven met schapenwol, maar de decoratieve symbolen zijn met natuurlijk geverfde katoen erop geweven. De kleur van het katoen zou dan kunnen afgeven. 

4. Professioneel laten reinigen

Het reinigen van een wollen vloerkleed hoeft niet veel werk te zijn met bovenstaande tips. Mocht je er alsnog tegenop kijken, dan kun je je vloerkleed ook professioneel laten reinigen!