Shipping within 1-4 working days - Shipping from € 4.95 - Free shipping in the Netherlands on orders above € 150

Muren vol karakter met Tadelakt uit Marokko!


Vind je jouw gladde, witte muren saai en mag er van jou wel meer kleur en structuur op jouw muren? We hebben eerder geschreven over marmeren behang als creatief (en goedkoop!) alternatief. Maar wil jij eens wat anders dan glad stucwerk of behang en weet je nog niet helemaal wat? Wat dacht je van het natuurlijke sierpleister Tadelakt? Lees meer over deze bijzondere stuctechniek uit Marokko.


Marokkaanse sierpleister
Tadelakt is een traditionele Marokkaanse stuctechniek op basis van kalk. Van oorsprong werd Tadelakt door de Marokkaanse Berbers gebruikt om de wanden te bepleisteren. Het woord Tadelakt betekent letterlijk 'inwrijven' in het Marokkaans. Deze naam is te danken aan het feit dat het pleistermateriaal na het aanbrengen op traditionele wijze gepolijst wordt met een speciaal polijststeen en vervolgens wordt ingewreven met olijfoliezeep. Dit zorgt er ook voor dat het materiaal waterdicht is. Daar waar natuurlijke sierpleisters als betonstuc slecht tegen water kunnen, is Tadelakt vanwege haar vochtbestendigheid dus wel ideaal voor gebruik in de badkamer en keuken.


Tadelakt dient wel op een stabiele, harde ondergrond aangebracht te worden. Je kunt Tadelakt ook op de vloeren laten aanbrengen, maar niet in ruimtes waar je je schoenen aanhoudt. Grind en steentjes aan je schoenen kunnen namelijk het oppervlak beschadigen.


Breed kleurenpalet
Het resultaat van Tadelakt is een zachte, glanzende wand met een klei-achtige, marmeren uitstraling. Jouw muren krijgen een warme, Mediterraanse uitstraling en bieden een prachtige natuurlijke basis. Door het toevoegen van kleurpigmenten is Tadelakt in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je kunt ook een industriële betonlook creëren door Tadelakt in grijstinten te gebruiken (zie de foto hierboven).
 
Het aanbrengen van Tadelakt is een arbeidsintensieve klus die veel vakmanschap vereist en dus is het ook zeker niet voordelig. Tegelijkertijd is Tadelakt erg duurzaam en hoeft het slechts om de paar jaar voorzien te worden van een nieuwe zeeplaag. De prijs voor het laten aanbrengen van Tadelakt hangt af van de ondergrond, de kleur en de vorm van het oppervlak. Gemiddeld genomen betaal je € 150 per vierkante meter om Tadelakt op een traditionele manier te laten aanbrengen.