Shipping within 1-4 working days - Shipping from € 3.95 - Free shipping in the Netherlands on orders above € 150

Shop bij ons Tamegroute aardewerk - het bijzondere verhaal


Als je onze shop via Instagram volgt, dan weet je dat wij dol zijn op onze Tamegroute aardewerk producten. Regelmatig posten wij foto's van dit prachtige servies. Hoewel Tamegroute servies al jaren bestaat, heeft het pas sinds kort haar entree gemaakt in de moderne interieur wereld, doordat bekende bladen als Elle en Vogue Living schreven over deze producten. In deze blogpost lees je meer over het bijzondere verhaal achter het Tamegroute aardewerk.

Het dorpje Tamegroute
Het Tamegroute servies wordt gemaakt in het gelijknamige dorpje Tamegroute. Het dorp heeft de naam te danken aan haar ligging, want Tamegroute vertaalt zich letterlijk in het Berbers naar 'de laatste plaats voor het woestijn'. Tamegroute ligt namelijk vlak voor de Sahara woestijn in het zuiden van Marokko.

Tamegroute was overigens vooral bekend om haar koranschool, opgericht in de 16e eeuw door de Nasiyya. De Nasiyya wilden de status van het kleine dorpje Tamegroute veranderen naar dat van een medina, een stad, en besloten ze zich te richten op ambachtswerk. Zo werd Tamegroute aardewerk geboren.

Hoewel Tamegroute haar status van medina niet heeft kunnen handhaven en tegenwoordig weer een klein dorpje is, is haar Tamegroute ambachtswerk tegenwoordig wereldwijd bekend. Maar hoe wordt Tamegroute eigenlijk gemaakt?

De zorgvuldige ambacht
In het dorpje Tamgroute zijn er slechts 7 families die de Tamegroute ambacht kennen. Deze 7 families hebben ieder een eigen oven en atelier waar ze hun Tamegroute producten aanbieden. Het ambacht wordt, zoals al het ambacht in Marokko, van generatie op generatie overgebracht.

Het proces bestaat uit verschillende zorgvuldige stappen. De klei wordt uit het naastgelegen Draa rivier gehaald. Vervolgens wordt de klei vermengd met water en op de grond uitgestreken, totdat de klei gereed voor bewerking is. Dan begint de pottenbakker zijn werk te doen. De hele dag lang draait de pottenbakker hompen klei tot mooie aardewerken producten.

Het aardewerk wordt vervolgens een hele dag lang uitgestald om te laten drogen. Na het drogen wordt het glazuur aangebracht. Een combinatie van mangaan, silicium en een minimale hoeveelheid aan koper zorgen voor de prachtige karakteristieke groene kleur. Hoewel de hoeveelheid koper minimaal is, zorgt juist dit ingrediënt voor de mooie groene kleur. Soms wordt er ook ijzeroxide gebruikt, in plaats van koper, wat leidt tot de mooie gele Tamegroute kleur. 

Aangezien er heel veel producten worden gemaakt en de ovens niet groot genoeg zijn, worden de producten op elkaar gestapeld met behulp van tussenstukken in drie punten. Dit zorgt voor het kenmerkende litteken op bijna ieder Tamegroute product. Na het bakken op ruim 1200 graden(!) worden de producten op een precieze wijze afgekoeld en onstaat er weer prachtig nieuwe Tamegroute servies.

Wil jij ook dit mooie Tamegroute servies met een bijzonder verhaal in huis halen of als kado weggeven? Shop bij Camels & co. zorgvuldig geselecteerde servies.